Tranås

Kortare arbetsvecka räddar jobben

Fler och fler företag inför kortare arbetsveckor för att stå emot den vikande konjunkturen. Nu är det Tranåsföretaget GGP Sweden som inför fyradagars arbetsvecka och fem veckors semester för sina anställda.

– Vi jobbar fram till torsdag lunch, säger Lesley Hansson som är personalchef på GGP Sweden.

Efter en medlemsomröstning i facket IF Metall så kan nu GGP Sweden gå ner i arbetstid till korttidsvecka. PÅ GGP jobbar man säsongstid, vilket betyder fler timmar under högsäsong och färre under lågsäsong. Men nu ska de anställda få jobba mindre trots att det egentligen är högsäsong nu under våren.

Men de anställda ska inte förlora någon inkomst på den kortare arbetsveckan, utan istället får de jobba igen hälften av de nedskurna timmarna inom fem år.
– Det är ett givande och tagande, säger Lesley Hansson.

Hälften av den lediga tiden betalas av företagen, och den andra hälften får de anställda jobba in under bättre tider de närmaste fem åren. Om GGP trots allt tvingas säga upp några anställda så kommer de inte behöva betala tillbaka för ledigheten, men om man själv säger upp sig så blir man återbetalningsskyldig till företaget.

Ulf Johansson som är ordförande för IF Metall på GGP Sweden tycker att det är en bra lösning man har kommit fram till:
– Det är positivt att vi inte behövt gå ner något i lön.

De här åtgärderna gör att produktionen kan minska och att företaget slipper för stora lager - och därmed kanske kan klara sig undan att varsla personalen om uppsägning. Och personalen verkar nöjd med det.
– Det räddar oss från uppsägningar åtminstone för tillfället, säger några av de anställda.