Patrik Olin blev nedslagen och rånad i sitt eget hem. Foto: David Svanberg/SR
rättegång

Patrik överfölls av ungdomsgäng

I dag inleddes rättegången mot ett ungdomsgäng som misstänks för att ha spridit skräck i Jönköping. Förutom anklagelser om rån misstänks gänget också för att ha lurat sig in hos förtidspensionären Patrik Olin och misshandlat honom svårt.

Nyheterna är i hallen hemma hos Patrik Olin på bostadsområdet Österängen i Jönköping, samma hall där Patrik för en dryg månad sen blev så svårt misshandlad att han blev medvetslös. Han berättar om hur det ringde på dörren och hur han såg en tjej genom nyckelhålet, men när han väl öppnade trängde sig tre unga män in i lägenheten:

- Jag fick sparkar i huvudet, i sidan och armen. Jag fick ont i hela kroppen, berättar han.

I flera timmar låg Patrik medvetslös på golvet i hallen, när han väl vaknade tog han sig in till granne som hjälpte honom att slå larm. Bytet för gärningsmännen blev en mobiltelefon, men minnena av kvällen kommer Patrik sent att glömma:

- Man tänker att det var i hallen det hände.

Åklagaren hävdar att flera unga killar och tjejer var med och planerade överfallet mot Patrik. Och idag inleddes rättegången. Två av dom som misstänks för överfallet mot Patrik anklagas också för rån. Vid 21-tiden på söndagskvällen den 15 mars ska pojkarna ha beväpnat sig med kniv och en soft-airgun som de sen använde för att tvinga till sig mobiltelefoner och pengar från Tobias Nilsson och hans kompisar.

- Jag var givetvis rädd vid överfallet, jag hade vapnet riktat mot mig, säger Tobias Nilsson.

Vid rättegången idag nekade dom två pojkarna till anklagelserna om rån. Och på tisdag ska Patrik till tingsrätten för att berätta om överfallet:

- Jag hoppas de får ett väldigt straff för det här, det är ju många som drabbats, inte bara jag, säger Patrik Olin.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".