jönköping

"Det här har hanterats så illa"

Trots att socialtjänsten i Jönköpings kommun fick larm om hur dåligt en 15-årig flicka mådde togs uppgifterna inte på allvar, det säger Peter Lindberg som själv slog larm. Alldeles nyligen tog flickan sitt liv.

Socialtjänsten i Jönköpings kommun får nu kritik efter att en 15-årig flicka tagit sitt eget liv, bara några timmar innan hon skulle vittna i tingsrätten om hur hon blivit våldtagen av en 42-årig man.

Peter Lindberg, med förflutet i organisationen Stulen barndom, har engagerat sig i fallet och larmade själv socialen för att flickan skulle få hjälp, men fick inget gehör.

- Det har hanterats så illa, det gör mig så förgrymmad att inte socialchefen fattade när jag sa till honom att det har kommer gå åt fanders, säger Peter Lindberg.

Enligt Peter Lindberg så har Socialtjänsten i Jönköping gjort en rad fel i samband med omhändertagandet av den här flickan.

Hon sattes på behandlingshem och det var i samband med det, när hon var skör och mådde mycket dåligt som hon träffade den man som under flera månader bjöd henne på narkotika och våldtog henne upprepade gånger.

Problemen blev bara värre på LVU-hemmet, enligt Peter Lindberg.

- Där till och med började hon dricka brännvin, detta var ju för att protestera ”varför skulle jag råka ut för det här”, sedan gick det bara utför, säger han.

Bo Samuelsson är chef för Individ- och familjeomsorgen i Jönköpings kommun. Han vill inte kommentera det här enskilda fallet, men ska gå tillbaka och kontrollera om något beslut har varit felaktigt.

- Efter en sådan här tragisk händelse behöver vi vara självkritiska och konstatera vad har vi gjort? Bedömningarna som gjorts,  har dom varit korrekta? Hade vi kunnat göra på något annat sätt?, säger han

- Ni kommer titta på det här fallet igen?

- Vi kommer gå igenom vad vi gjort, vilka beslut har vi tagit för att skärskåda vad vi har gjort, säger Bo Samuelsson.

Tidigare inslag:

Reporter Jimmy Karlsson
 jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".