Cancerlarm inom skumplastindustrin

Risken att drabbas av lungcancer är tredubblad för kvinnor som arbetar inom skumplastindustrin. Det visar en studie vid Yrkes- och miljömedicinska kliniken i Lund.
Orsaken kan vara det kemiska ämnet isocyanater, som bildas vid tillverkningen, men det har inte gått att bevisa. Men hos länets enda skumplasttillverkare, Recticel i Gislaved, har man inte märkt någon ökning. Forskarna i Lund har länge följt anställda vid nio svenska fabriker som tillverkar skumplast. Recticel i Gislaved är det enda företaget här i länet som ingått i undersökningen. Där personalen bidragit med både blod- och urinprov, men någon ökning av cancer bland kvinnor har man inte märkt där. Av de 260 anställda är det bara män, sju stycken, som arbetar med den process, skumningen, där det kemiska ämnet isocyanater utsöndras. Men eftersom forskningen ännu inte kunnat visa hur farliga eller ofarliga isocyanaterna är, så tillämpar Recticel i Gislaved försiktighetsprincipen, säjer VD Bernt Dahlgren till Nyheterna. Det innebär att de som arbetar vid skumningsmaskinen alltid bär skyddsmasker och då exponeras dom inte alls. Bernt Dahlgren ser fram emot att forskningen fortsätter. Enligt Lars Hagmar kan man idag inte bevisa att det skulle vara just isocyanaterna som orsakat cancerökningen bland dom 1 500 kvinnor som ingått i undersökningen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".