Lidl får öppna famnen

Det handlar om snabba politiska beslut när tyska lågprisjätten Lidl vill etablerar sig i länet och det här är en ny inställning bland kommunpolitikerna. Förr ville man skydda den handel som fanns. Nu gäller det att ta emot Lidl för att hålla kvar kunderna i den egna kommunen, säger kommunalrådet Greger Phalén i Nässjö till nyheterna.
Det är stor skillnad på debatten i Nässjö om man jämför med 10-15 år tillbaka i tiden. Den gången handlade det om Ica som ville bygga utanför stadskärnan. Och det blev en våldsam politisk strid som varade flera år. När tyska Lidl nu vill bygga lågprisvaruhus utanför centrum väcker det ingen större uppståndelse. Istället blir det en snabb hantering av ärendet i kommunen. Förr ville politikerna skydda de egna köpmännen mot nyetableringar, hålla ihop centrum och bevara de jobb som fanns. Idag har de tagit ett steg tillbaka. Om Lidl nu får bygga på gamla idrottsplatsen så blir det tre stora matbutiker - Ica, Exet och Lidl - som drar kunder ut från Nässjö centrum.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista