Kommunernas stöd till BRIS

"Vår egen verksamhet är viktigast"

Det är stora skillnader mellan hur länets kommuner bidrar till verksamheten hos BRIS, Barnens rätt i samhället.

Medan Habo kommun ger nästan fem kronor per barn och år, ger sex av länets 13 kommuner ingenting.
- Man kanske inte inser värdet av den verksamhet vi har, som gör att alla barn och vuxna i alla kommuner kan ringa till oss kostnadsfritt, säger Peter Hansson som är chef för BRIS region Syd.

Varje år hör 22.000 barn och även vuxna i landet som har problem, av sig till BRIS genom deras hjälptelefon, hjälpchat eller hjälpmejl. Det här är gratis och för att hålla igång verksamheten ansöker BRIS årligen om bidrag från alla Sveriges kommuner.

Det de vill ha är fyra kronor per barn som bor i kommunen. Men det är stor skillnad i hur kommunerna svarar. Medan vissa ger runt fyra kronor, ger en del ingenting.

Och det här kan enligt Peter Hansson bero på att BRIS inte har någon lokal verksamhet, och att det därför inte känns så angeläget för kommunerna att bidra.

-Och när det gäller det, kanske vi måste bli bättre på att synas ute i kommunerna, säger Peter Hansson.

I Jönköpings län är det Habo som ger överlägset mest, De gav förra året 14.000 kronor till BRIS, vilket motsvarar 4,90 per barn.

Minst pengar ger Eksjö, Gislaved, Gnosjö, Mullsjö och Tranås, för de ger ingenting. Och de tjänstemän och politiker som Sveriges Radio pratat i de här kommunerna, säger alla att de helt enkelt inte har råd.

Så är det bland annat i Eksjö där Christer Melin är barn och utbildningschef.
-Vi tycker att BRIS har ett gott ändamål, men med tanke på hur vår ekonomi ser ut, måste vi prioritera vår egen verksamhet, säger Christer Melin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".