Sofie träffade 42-åringen på behandlingshemmet. Senare ska hon ha blivit våldtagen på Östra kyrkogården i Jönköping. Foto: Jessica Sonelius
fallet sofie

"Kommunens hantering är klandervärd"

Ungdomarna använde behandlingshemmet som övernattningsställe och hängde med missbrukare på dagarna. Nu riktar länsstyrelsen skarp kritik mot det kommunala behandlingshemmet Lövingstorp, där 15-åriga Sofie träffade 42-åringen.

Flera utredningar ska nu ge svar på frågan hur 15-åriga Sofie kunde utsättas för våldtäkter - samtidigt som Jönköpings kommun hade ansvar för henne.

En förklaring kan vara att behandlingshemmet där Sofie vårdades var för slappt. En annan att politikerna placerade henne fel.

Sofies mormor Pia ger inte mycket för de sociala myndigheternas insats:

- Det är under all kritik. Hon fick ingen hjälp, tvärtom, säger hon till Nyheterna.

- Hon var en snäll flicka, som fick växa lite för fort. Hon var sorgsen i blicken.

Det är bara en vecka sen idag som 15-åriga Sofie tog sitt liv samma morgon som hon skulle vittna om raden av våldtäkter mot henne. Och medan familjen tvingas leva vidare utan Sofie så har myndigheterna som var inblandade i Sofies fall suttit i möten och beslutat om utredningar. En av de stora frågorna är hur Sofie kunde träffa den misstänkte våldtäktsmannen medan hon var intagen på kommunala behandlingshemmet Lövingstorp i Jönköping. En förälder har berättat att ungdomarna använde hemmet som övernattningsplats och hängde med missbrukare på dagarna.

Enligt Bo Samuelsson som är chef på individ- och familjeomsorgen i Jönköping så hade hemmet en för slapp hållning mot flickorna:

- En alldeles för släpphänt inställning till hur ungdomarna skulle få röra sig fritt.

Kommunen ska nu göra en oberoende granskning av fallet. Även länsstyrelsen ska utreda vad som gått snett. Men redan idag säger socialdirektören Iris Dovrén-Råsbrant att en stor del av ansvaret ligger hos politikerna i socialnämnden. Hon menar att socialnämndens agerande är ”klandervärt”:

- Det är uppenbart att Lövingstorp har tagit emot flickor som de inte har haft kompetens och möjlighet att ta hand om säger socialdirektör Iris Dovrén-Råsbrant.

Jessica Sonelius
jessica.sonelius@sr.se
David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".