Fallet Sofie

42-åringen övervakades av kriminalvården

Den 42-åriga man som misstänks för att ha våldtagit 15-åriga Sophie var satt under övervakning av Kriminalvården under hela den period han ska ha förgripit sig på henne.

Detta visar dokument som Nyheterna har tagit del av. Gerd Löfgren är tillförordnad kriminalvårdsinspektör och hon ser allvarligt på det här.

– Det är lika förfärligt varenda gång det händer under övervakningstiden. För det är ju verkligen det som är målet, att det inte ska hända.

15-åriga Sofie kom i kontakt med den 42-årige man, som anklagas för att ha våldtagit henne, samtidigt som hon var omhändertagen av de sociala myndigheterna.

Den man som misstänks för att ha förgripit sig på henne var också han känd av socialförvaltningen i Jönköpings kommun. Han började sin kriminella bana redan i 20-års åldern.  

Han är flitigt förekommande i belastningsregistret. Under årens lopp har han gjort sig skyldig till en rad brott. Det handlar om allt från stölder och olaga hot till brott mot knivlagen.

– Det finns ju ett långvarigt narkotikamissbruk. Det är väl det som har präglat tillvaron i många år, med medföljande annan kriminalitet som ofta är förknippad med narkotikamissbruk, att man skaffar pengar, säger Gerd Löfgren.

Samtidigt som de misstänkta övergreppen på Sophie ska ha ägt rum, så var han satt under övervakning. Det framgår av ett yttrande från Kriminalvården som Nyheterna tagit del av.

Gerd Löfgren som skrivit under yttrandet medger att det är ett misslyckande om han kunde begå våldtäkter samtidigt som samhället beslutat att övervaka honom från att begå nya brott.

– Det är det ju alltid. För målsättningen är ju att de inte ska göra det. Men vi övervakar dem ju inte alls 24 timmar om dygnet, utan han har väldigt mycket tid när han är fri att faktiskt, tyvärr, göra vad han vill, säger Gerd Löfgren.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".