Män nekas jobb på caféer och restauranger

Män diskrimineras på arbetsmarknaden inom café och restaurangbranschen. En bransch där de flesta anställda är kvinnor. Och det är inte ovanligt att män nekas anställning just för att dom är män.
Att män inte anställs, beror i sin tur på en machokultur inom restaurangbranschen. Det säger Hans Christer Klaesson, hotell- och restauranganställdas ombudsman i Jönköpings län. - Det ska vara unga tjejer som serverar gästerna, men de ska ha 40 års erfarenhet och kunna jobba som en häst, säger han. Fortfarande är det mest tjejer som står bakom disken på konditorier, cafeer, och restauranger. 78 % av de anställda i branschen är kvinnor. Arbetsgivarna däremot är oftast är män. Och den ojämna könsfördelningen beror delvis på att män diskrimineras på arbetsmarknaden, säger Hans-Christer Klaesson. Det finns arbetsgivare som tycker att tjejer är mer pålitliga och ett bättre ansikte utåt. Till exempel förekommer det fall där man redan i platsannonserna skriver att man föredrar kvinnliga sökanden, något som numera är helt olagligt. Hur vanligt det är att män inte får jobb på grund av sitt kön inom hotell- och restaurnagbranschen finns inga siffror på, säger Hans Krister Claesson. Oftast görs ingen anmälan och arbetsgivaren är ofta inte ens medveten om att dom gör något fel.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".