länet

Delade meningar om vårbudgeten

Det är den stigande arbetslösheten som står i centrum i årets vårproposition. Kommunerna får extrapengar men oppositionspolitiker i Jönköpings län - hårt drabbat av varsel - menar att behövs mycket mer pengar för att klara krisen.

Jönköpings län är ett av de områden, som drabbats hårdast av varsel och arbetslöshet i hela landet.

Och det var satsningar på utbildning för arbetslösa och extra pengar till arbetslöshetsersättningar som dominerade den vårproposition, som Anders Borg (M) presenterade i dag.

Utöver det redan väntade tillskottet till landets kommuner så kommer drygt 10 miljarder extra läggas till för att dämpa skadorna från de många varslen det senaste året.

Men det är inte tillräckligt, menar Socialdemokratiska kommunalrådet i opposition i Gislaveds kommun, Marie Johansson:

- Vi har ungefär fem procent öppet arbetslösa och de talen kommer inte på långa vägar att räcka, vi kommer att få fler arbetslösa och behöver mycket mer pengar, säger Johansson till Nyheterna.

Länet har nu 3,9 % arbetslöshet och värst drabbade är de södra länsdelarna i och med att underleverantörsbranschen och trähusindustrin drabbats av lägre intresse från köpare.

Göran Lindell från Vetlanda är regionförbundets ordförande och sitter också med i länets varselgrupp som uppvaktat regeringen i frågan:

- Man kan inte med offentliga stöd möta en sån här internationell kris, säger Göran Lindell, som menar att det behövs mer stöd till fordonsindustrin och satsningar på arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se
Daniel Rundkvist
daniel.rundkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".