JÖNKÖPING

42-åringen hotas till livet

När rättegången mot den 42-årige man, som misstänks ha våldtagit 15-åriga Sofie, idag återupptas och där 42-åringen kommer att ställas till svars för andra brott kommer säkerhetspådraget vara mycket högt.

Det handlar om ett av de mest uppmärksammade rättsfallen i Jönköpings tingsrätts historia. Fallet med den 42-årige man som misstänks ha våldtagit 15-åriga Sofie. Men huvudförhandlingen förra veckan fick avbrytas eftersom 15-åriga Sofie begick självmord timmar innan rättegången började.

Åklagaren valde då att lägga ner anklagelserna om våldtäkterna mot Sofie. Vid dagens rättegång kommer 42-åringen däremot att ställas till svars för andra brott.

- Jag har blivit informerad efter hand om hur fallet utvecklat sig, säger Mikael Svensson, som är säkerhetschef på åklagarmyndigheten.

Den åklagare som drev åtalet mot 42-åringen har hoppat av efter den senaste tidens uppmärksamhet. Med tanke på den uppmärksamhet som varit kring fallet måste säkerheten vara hög.

- I alla sådana här mål så drar det till sig folk som normalt inte skulle besöka en domstol. Då gäller det att man ser över säkerheten och vidtar de åtgärder som behövs, säger Mikael Svensson. 

Allvarliga hot

Den 42-årige man som ställs inför rätta har utsatts för mycket allvarliga hot. På flera sajter på nätet har han hotats till livet och alla som besöker rättssalen idag kommer att kontrolleras, berättar Gunnar Hult, som är vaktmästare på Jönköpings tingsrätt.

- Det kan bli lite stök. Det kan hända vad som helst i samhället. Förhoppningsvis händer ingenting, men om något skulle inträffa är vi förberedda, säger Gunnar Hult.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se