1 av 3
Några av ungdomarna har gjort plakat. Foto: Daniel Rundqvist/SR
2 av 3
Polisen bevakar tingsrätten. Foto: Daniel Rundqvist/SR
3 av 3
Stämningen var stundtals hätsk utanför tingsrätten. Foto: Daniel Rundqvist/SR
jönköping

Demonstration vid våldtäktsrättegång

Uppdaterad 13.15
Ett par hundra ungdomar och ett stort antal poliser fanns på plats vid Hovrättstorget och Jönköpings tingsrätt nu på morgonen.

Runt 200 ungdomar demonstrerade idag utanför Jönköpings tingsrätt i samband med att den man, som misstänks för våldtäkt på 15-åriga Sofie, ställdes inför rätta för en annan våldtäkt. Sofie tog sitt liv bara timmar innan hon skulle vittnat mot mannen och många har reagerat på att åklagaren då valde att lägga ner fallet.

- Det är för att hedra Sofie och sätta stopp för sånt som hon blev utsatt för, säger Jonna Tibom, en av ungdomarna, till Nyheterna.

- Man visar att man bryr sig. Man vill sätta dit en sån här människa, säger Pontus Appelqvist.

”Låt barn vara barn” stod det på ett av de plakat som de ungdomarna höll upp.

På plats finns också ett stort antal poliser och samtliga som ska in i rättegångssalen måste gå igenom en säkerhetskontroll.

Senare meddelade polisen att demonstrationen avlöpt lugnt. Inga ingripanden behövdes göras.

42-åringen kommer att ställas till svars för andra brott. Han misstänks bland annat för att ha givit narkotika till Sofie och hennes vän. Han åtalas också för att ha våldtagit vännen.

Läs också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".