länet

Tonåringar positiva till prostitution

Nästan var sjunde tonåring i länet kan tänka sig att prostituera sig. Och över 40 procent ser inget fel i att sälja sex för pengar. Det visar en stor undersökning gjord bland nästan tusen tonåringar i Jönköpings län.

Det här betyder att i en klass på 30 elever kan 4-5 personer tänka sig att sälja sex mot betalning. Och även om man inte gör det själv så tycker ännu fler ungdomar att det är ok att andra prostituera sig mot någon form av betalning. Fler än var tredje tonåring på gymnasiet, 40.9 procent ser inget fel i att sälja sex för pengar.

Det visar en färsk studie gjord av forskare vid Luppens kunskapscentrum. Över två tusen gymnasieelever i Eksjö, Nässjö, Jönköping och Vaggeryd fick frågor om sina attityder till att köpa och sälja sex. 950 svarade och det visade sig då att synen på prostitution är liberal.

Dessutom kom det fram att 16 tonåringar i länet har sålt sexuella tjänster. Oftast för pengar men ibland för nån form av aktivitet och i några fall som betalning för mat och boende.

Det visade sig också att det är fler killar som säljer sig. Det var fyra gånger så vanligt bland killar som bland tjejer.

Precis som tidigare forskning så visar också den här studien att hälften av dem som faktiskt sålt sin kropp själva hade utsatts för övergrepp.

Pernilla Arvidsson
pernilla.arvidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".