Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Föräldrar ska stoppa rökande barn

Drygt var femte niondeklassare i Jönköping röker. Det innebär att lagen, som säger att man inte får köpa tobak om man är under 18 år, inte följs. Nu vill kommunen ha föräldrarnas hjälp för att stoppa ungdomarna från att röka

På Jönköpings kommuns tillståndsenhet tycker de föräldrarna ska ta ett större ansvar för att avslöja de som säljer till unga.

-Om en tobakshandlare säljer till minderåriga ska föräldrarna gå dit, säger Birgitta Larsson på tillståndsenheten.

Enligt en färsk undersökning röker 22 procent av flickorna i årskurs nio och 20 procent av pojkarna, en kraftig uppgång jämfört med hur det varit tidigare.

Det finns runt 200 affärer som säljer tobak i Jönköpings kommun. Många av dem säljer till ungdomar trots att det är förbjudet. Kommunen hinner inte inte kontrollera alla.

Oseriösa tobakshandlare är en stor orsak till att fler skolungdomar röker idag. För att stoppa utvecklingen kommer kommunen att förändra sitt sätt att jobba. Från att då och då besöka någon handlar till att beta av område för område i Jönköping gå ut o möta folk och få med sig skolor, föräldrar, tobakshandlare och andra vuxna för att stoppa utvecklingen.

-Om vi kan få fler vuxna att känna ansvar blir vi ju fler som tittar på det här, säger Birgitta Larsson.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".