1 av 2
Här på Brinellgymnasiet ska elever drogtestas. Foto: Jimmy Karlsson/SR
2 av 2
Testerna är frivilliga, menar Leif Ternstedt (S). Foto: Jimmy Karlsson/SR

Drogtester kan vara olagliga

För att komma tillrätta med knarket på Brinellgymnasiet i Nässjö ska man börja med drogtester från och med nästa läsår. Men eleverna känner sig tvingade att delta i testerna och Skolinspektionen menar att testerna saknar stöd i skollagen.

Även om testerna ska vara frivilliga och slumpmässiga, kan man känna sig tvingad att delta, säger Isabella Bjelm som går första året på medieprogrammet:

- Man kan ju ta illa upp om man blir utvald, säger 17-åriga Olivia Widén från Nässjö.

Initiativet till de här drogtesterna togs redan för ett år sedan då gymnasiechefen i Nässjö kommun, Jan Andersson såg att allt fler elever på skolan använde narkotika.

Tidigare så har Landskrona kommun i Skåne fått kritik från Skolinspektionen när de försökte med ett i stort sätt likadant system för drogtester på ett högstadium. Där pågår det nu diskussioner om de ska få ha kvar de här drogtesterna.

Skolinspektionen är kritiska även till fallet i Nässjö, säger chefsjuristen Inger Hillborn. Testerna har inget stöd i skollagen, säger hon:

- Eleverna är ju i en beroendeställning så det är frågan om det kan bli frivilligt, säger hon.

Men ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Nässjö kommun, socialdemokraten Leif Ternstedt menar att det hela är frivilligt:

- Man kan ju välja att inte delta i det här projektet, säger Ternstedt.

Läs mer:

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".