1 av 2
Forskning om parkinson pågår på länssjukhuset Ryhov. Foto: Sandra Göök/SCANPIX
2 av 2
Sven-Olof Bodin på Parkinsonförbundet välkomnar forskningen. Foto: David Westh/SR
jönköping

Blodprov ska avslöja parkinson

Varje år så får ungefär 1 500 personer i Sverige den allvarliga sjukdomen Parkinson. Men snart kanske det räcker med ett enkelt blodprov för att avgöra om man har sjukdomen.

För den som misstänker att han eller hon drabbats av parkinson kan det ta upp till sex år att få reda på att man verkligen har sjukdomen, en väntan som förstås kan vara jobbig.

Men nu kan forskning, på bland annat länssjukhuset Ryhov, förändra situationen, något som välkomnas av Sven-Olof Bodin på Parkinsonförbundet:

- Det skulle var en stor fördel, ju fortare man får besked desto bättre, säger han till Nyheterna.

Varje år så får ungefär 1500 personer i Sverige diagnosen Parkinson - en sjukdom där delar av hjärnan förstörs och det resulterar bland annat i skakningar, stelhet och att man blir långsammar i sina rörelser.

Men nu kan forskning på bland annat länssjukhuset Ryhov i Jönköping förkorta den väntan betydligt. Om forskningen slår väl ut ska det räcka med ett enkelt blodprov för att man redan i ett tidigt skede ska kunna slå fast sjukdomen.

Örjan Skogar är överläkare på Ryhov:

- Tidigare har vi fått följa patienterna under lång tid, nu hoppas vi att vi kan förkorta den tiden väsentligt.

Forskningen bedrivs tillsammans med sjukhusen i Lund, Trondheim och Oslo och först om två år vet man säkert om blodprovet fungerar.

David Westh
david.westh@sr.se

[Anteckningar:foto i nyh org / sven-olof bodin 2009 dw]

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".