Arbetslösheten ökade mest i länet

Arbetslösheten i länet ökar just nu mest i hela landet. Det visar ny statistik från Arbetsförmedlingen.

Arbetslösheten i vårt län ligger nu över riksgenomsnittet och arbetslösheten kommer att fortsätta öka.

- Tyvärr, vi kommer att få en fortsatt ökad arbetslöshet. Den stora ökningen kommer efter sommaren när de stora kullarna som gått ut från gymnasiet kommer ut på arbetsmarknaden, säger Håkan Gustafsson som är arbetsförmedlingschef i länet.

I länet är 3,9 procent i åldern mellan 16-64 år arbetslösa. Det är en ökning med 2,1 procentenheter jämfört med samma tid förra året och det är 1,2 procentenheter fler än riket i stort.

Värst drabbat i länet är Gnosjö, Gislaved, Vaggeryd och Värnamo kommuner. Det är ju där som varslen mot tillverkningsindustrin har slagit hårdast.

För att möta den ökade arbetslösheten i hela länet mobiliserar sig nu Arbetsförmedlingen, bland annat genom så kallade jobbcoacher, yrkesutbildningar och praktikplatser på arbetsplatserna.

Men det är svårt att hitta tillräckligt med praktikplatser till dom arbetslösa eftersom så många företag har varslat, berättar Håkan Gustafsson

Jenny Almlöf
jenny.almlöf@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".