Sofie träffade 42-åringen på behandlingshemmet. Senare ska hon ha blivit våldtagen på Östra kyrkogården i Jönköping. Foto: Jessica Sonelius
fallet sofie

Många unga utnyttjades på Lövingstorp

15-åriga Sofie var inte den enda som blev utnyttjad, när hon bodde på det kritiserade behandlingshemmet Lövingstorp i Jönköping.
– Det är tråkigt att det blir så, säger en före detta missbrukare.

– Jag har en kamrat, de fick till och med ringa till hans mamma och säga till att han inte fick springa på Lövingstorp. Han lyfte ut tjejerna i tur och ordning, först var han ihop med den - sedan var han ihop med den - sedan den... säger Håkan Grafström, som bor i Jönköping. Han har många års missbruk bakom sig och känner många missbrukare.

Lövingstorp, det kommunala behandlingshemmet, som numera är nedlagt, var till för att ge trygghet och vård till unga människor, flickor som hade det så struligt och jobbigt hemma att de behövde en trygg tillvaro.

Men för många flickor blev det precis tvärtom, tiden på Lövingstorp blev i stället starten för narkotikamissbruk.

– Det går rätt fort när de väl börjar med drogerna. Det snurrar på bara. Följer man med någon annan, som har drogproblem innan, är det lätt hänt att det dyker upp, säger Håkan.

Det var ju när Sofie bodde på Lövingstorp, som hon träffade den 42-årige man, som försåg henne med narkotika och som sedan ska ha våldtagit henne.

Samma dag som skulle ha vittnat mot honom i tingsrätten tog hon sitt liv.

För många som har bott på Lövingstorp har missbruket fortsatt. Det kan Håkan Grafström intyga. Han har själv barn med en kvinna som bodde där för många år sedan och som fortfarande missbrukar och han känner andra som det också har gått dåligt för.

– Jag känner några till som också gått på Lövingstorp och det är tyvärr så att de inte är riktigt skötsamma idag heller. Det är både tjejer och killar som är kvar i missbruket idag.

Jenny Almlöf
jenny.almlöf@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".