Folkhälsoministern Maria Larsson (KD) besökte Huskvarna på måndagen. Foto: Jimmy Karlsson/SR
jönköping

Unga tjejer umgås med missbrukare

Härbärget RIA-center kommer dagligen i kontakt med unga tjejer som följer med äldre missbrukare till härbärget. Folkhälsoministern vill skärpa lagen för att skydda barnen.

- Kvinnor inom missbrukarvärlden blir utnyttjade på olika sätt.

Det säger Gunnar Dahlqvist, föreståndare för ideella organisationen Hela Människan som bland annat driver RIA-center för hemlösa i Jönköping.

- De unga tjejerna följer med som nån sorts bihang till andra besökare. Det har blivit vanligare förekommande, säger han.

Frågan har ju blivit högaktuell efter fallet med 15-åriga Sofie som tog livet av sig innan hon skulle vittna mot en 42-årig missbrukare som misstänks ha försett henne med knark och våldtagit henne.

Folkhälsoministern, Kristdemokraten Maria Larsson var och talade på en konferens om utsatta barn i samhället i dag och hon vill se ett ökat skydd för barn som är i kontakt med missbrukare.

Socialtjänstens tillsyn av utsatta barn ska förbättras från och med nästa år, säger Maria Larsson:

- När samhället måste gripa och kanske göra en institutionsplacering så ska vi se till att det finns en bra uppföljning och kontroll av den verksamheten, säger hon.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".