Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
Studieförbundet Vuxenskolan

Kvarts miljon upp i rök

Hundratusentals kronor har gått upp i rök, när skattefinansierade Studieförbundet Vuxenskolan i Jönköpings län spekulerade i aktier.

När börsen stod på topp passade Vuxenskolan i Jönköpings län på att köpa aktier. Nyheternas granskning visar att Studieförbundet köpt aktier för närmare en halv miljon kronor.

- Aktiebörsen går upp och den går ner och nu har den gått ner på ett närmast makalöst sätt, säger Kjell Magnusson, regionordförande i Studieförbundet Vuxenskolan.

Studieförbundets främsta uppgift är att se till att vi länsbor blir folkbildade. För det får man bidrag från oss skattebetalare. Det handlar om mycket pengar, flera miljoner kronor i bidrag varje år.

Samtidigt har Studieförbundet i länet använt närmare en halv miljon kronor för att köpa aktier. Dokument som Nyheterna tagit del av visar att man har köpt aktier i bland annat Volvo, SKF och krisdrabbade Swedbank.

Studieförbundets timing kunde knappast varit sämre. Affärerna genomfördes under 2007 och 2008. Den senaste tidens börsras har gjort att värdet på Studeförbundets aktier har halverats, värden på över 200 000 kronor har nu gått opp i rök

- Om man hade sålt nu ja, men det hade vi inte för avsikt att göra, säger Kjell Magnusson.

- Men ni hade väl inte hoppats att det skulle gå så här?

- Nej det tror jag inte någon hade gjort.

Veronica Kennett är ekonomichef på Studieförbundet centralt, där är policyn glasklar. Skattebetalarnas pengar ska inte användas för spekulation på börsen. Hon blir förvånad när hon får veta att hennes kollegor i Jönköpings län har köpt aktier

-Det är någonting vi får titta på. Jag kommer ta kontakt med vederbörande för att se vad man har för strategier när det gäller förvaltning, säger hon.

- Är det ok att spekulera med skattebetalarnas pengar på det här sättet?

- Jag ser det inte som att spekulera om vi gör långsiktigt orienterade investeringar på börsen för att förvalta vårt kapital, säger Kjell Magnusson

Reporter David Svanberg
 david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".