Miljonsatsning mot lantbruksolyckor

Nu satsas ytterligare pengar på att minska olyckorna i Sveriges farligaste yrke. Det är Jordbruksverket som ger LRF 60 miljoner kronor för att minska olycksfallen bland lantbrukarna.

Som vi berättat tidigare i Nyheterna håller ju arbetsmiljöverket just nu på att granska säkerheten på gårdarna, liksom LRF och försäkringsbolagen.

Mjölkbonden Jörgen Pettersson har fått ändra på flera saker för att bli certifierad och få en så kallad ”säker gård”.

- Här ser du en jordfelsbrytare, det är ju utbyggt i omgångar...,säger Jörgen.

Han har en säker gård. Det innebär att risken för att han ska drabbas av exempelvis en brand är mindre, eftersom han i samband med att han fick certifikatet tvingades göra en rad åtgärder i sina fastigheter. Bland annat har han installerat jordfelsbrytare i alla byggnader och brandsläckningsutrustning. Nu sover han betydligt bättre om nätterna.

- Man har ju gått igenom allting, det är lätt att man går och blir hemmablind men nu har man gjort en kontroll av allting, säger Jörgen Pettersson.

I Blekinge, Jönköping, Kalmar och Kronobergs län finns ett tusental gårdar som precis som Jörgen har blivit säkrare. Sedan projektet startade har olyckorna bland dessa minskat med hela 30 procent och det är inte konstigt - för försäkringsrådgivare AnnaLena Johansson vittnar om flera syner när hon varit ute och kollat.

- Du kan ju tänka dig råttorna när dom får härja fritt i ett stall, säger hon.

Reporter Kristian Örstadius
 kristian.orstadius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".