Hastigheter i tätorter kan sänkas

Framöver kan 50 bli 40 på vägarna i våra tätorter. I dag informerade Vägverket och NTF kommunerna i länet om möjligheten att sänka hastighetsgränserna inne i städerna.

Nyligen började man ju justera hastighetsgränserna på läns- och riksvägar. Nu kan det också bli förändringar inne i tätorterna.

- På många ställen är 50 en för hög hastighet, där kan det bli aktuellt med 40 istället, säger Katrin Pettersson på Vägverket.

Katrin Pettersson hoppas att kommunerna i länet skall ta fram en hastighetsplan. En plan över de hastigheter som skall gälla inom tätbebyggt område och det gäller både statliga och kommunala vägar, som går genom respektive kommun. Vägverket går sedan in och stöttar både med kompetens och bidrag för att genomföra hastighetsplanen.

Mätningar Vägverket gjort pekar på att tre fjärdedelar av landets befolkning tycker att det är okej med nya hastighetsgränser.

Något som Anders Gustavsson, som är kommunalråd i Eksjö kommun är tveksam till:

- Det kommer nog uppröra vissa. Men det finns nog en större förståelse i tätbebyggda områden, där man har en helt annan upplevelsemiljö, säger Anders Gustavsson till Nyheterna.

Kjell Ahlkvist
kjell.ahlkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".