fallet sofie

Våldtäktsmålet återupptas

Den 42-årige man, som misstänks ha våldtagit 15-åriga Sofie som sedan tog livet av sig, kommer att ställas inför rätta i tingsrätten. Det beskedet lämnades på tisdagen.

Åklagare lade ner fallet eftersom han inte ansåg att det gick driva målet utan flickans vittnesmål. Men i dag kom beskedet från Utvecklingscentrum i Göteborg att fallet ska tas upp igen.

Två veckor har nu gått sen 15-åriga Sofie hittades död i sitt hem utanför Jönköping. Hon tog sitt liv bara timmar innan rättegången mot 42-åringen som misstänks ha våldtagit henne skulle starta.

Hennes död ledde till att åklagaren lade ner åtalet om de misstänkta våldtäkterna mot Sofie. Han ansåg att hennes berättelse var avgörande för bevisningen.

När SR Jönköping avslöjade att åklagaren lagt ner åtalet väckte det enorma reaktioner. Och i eftermiddag kom beskedet som många väntat på, det var fel av åklagaren att lägga ner åtalet och nu ska de misstänkta våldtäkterna mot Sofie prövas i tingsrätten.

När fallet nu återigen tas upp så flyttas det också till Linköping, för att inte åklagarna i Jönköping ska påverkas av sitt tidigare beslut. I dag blev det också känt att Sofies mammar anlitat en jurist som ska undersöka möjligheterna att kräva skadestånd av Jönköpings kommun.

Läs mer:

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se
David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".