Fastighetskung inför rätta

I dag startar det rättsliga efterspelet till länets största konkurs någonsin. För först nu, tio år efter kraschen, så ställs ägaren till fastighetskoncernen Apple i Värnamo, Jörgen Larsson, inför rätta.
Men rättegången handlar egentligen inte så mycket om alla de fastighetsaffärer som Apple-koncernens ägare Jörgen Larsson gjorde i sina 60 dotterbolag- affärer som för tio år sedan slutade med konkurs och skulder på en halv miljard kronor. För där misstänks inget brottsligt.Istället handlar det om Jörgen Larssons dåvarande lyxvilla utanför Värnamo. Den byggdes om för fyra miljoner kronor av koncernens egen byggfirma. Men när räkningen kom så beordrade Larsson, enligt åklagaren, anställda att manipulera bokföringen och ändra byggjobbarnas tidrapporter. Allt för att slippa skatt.Att rättegången dröjt ett helt decennium beror på att ärendet först prövats i skattedomstolarna. De har gett Jörgen Larsson en skattesmäll på 1,3 miljoner kronor. Och nu ska det prövas om han också gjort sej skyldig till brott - grovt skattebedrägeri. Tingsrätten i Värnamo räknar med att det kommer att ta tre dagar att gå igenom de åtta välfyllda pärmar, som polisens utredande resulterat i. Jörgen Larsson själv har hela tiden förnekat brott.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".