1 av 2
Många arbetsförmedlare tycker att Samhall fungerar dåligt, visar SR:s enkät. Illustration: SR
2 av 2
Från SR:s enkät.

Svårare få jobb på Samhall

Trots att statliga Samhall bildades för att de svagaste ska få jobb har det blivit svårare att få anställning i takt med att  enklare arbetsuppgifter försvunnit.

En majoritet av landets arbetsförmedlare bekräftar att det blivit allt tuffare att få jobb på statliga Samhall.

-Det är en tragedi för dem som blir utslagna, säger Jan-Olov Adolfsson, arbetsförmedlare i Aneby.

Statliga Samhall har som uppgift att anställa och rehabilitera personer som är psykiskt eller fysiskt funktionshindrade. Målet är att de på sikt ska ta sig in på den ordinarie arbetsmarknaden.

Men de senaste fem åren har det blivit allt svårare för arbetsförmedlingarna att få in funktionshindrade på Samhall. Sveriges Radio har skickat ut en enkät som 130 arbetsförmedlare över hela Sverige svarat på och bilden är tydlig. Över 60 procent säger att det blivit svårare att få in funktionshindrade på Samhall, trots att det är just det uppdraget som det statliga företaget har.

Även hos länets arbetsförmedlare är bilden densamma. Här har fem av de sex förmedlare som svarat, uppgett att det blivit svårare att placera på Samhall, dels för att Samhall höjt kraven och dels för att antalet platser blivit färre.

Hälften uppger att Samhall ger företräde till de personer som har lättare funktionshinder

Två av handläggarna tycker inte längre att Samhall lever upp till sitt kärnuppdrag och två tycker överhuvudtaget inte att Samhall bör vara kvar i sin nuvarande form.

-Jag tycker vinstkravet på Samhall ska tonas ner, säger Jan-Olov Adolfsson.

När det har blivit svårare att få in personer på Samhall försöker de få in personerna på andra platser. Men det är svårt.

-Det är frustrerande, men vi försöker hitta andra vägar, säger Jan-Olov Adolfsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".