länet

Samhall ratar handikappade

Högre krav och nya arbetsuppgifter gör att det blivit svårare för handikappade att få jobb hos det statliga företaget Samhall. Det bekräftas av både anställda och fackliga företrädare.

Nyheterna berättade i morse att det blir allt svårare att placera funktionshindrade på Samhall, enligt en enkät bland landets arbetsförmedlare som Sveriges radio låtit göra.

En av de Samhallanställda som upplevt ökade krav är Inga-Lill Thulin från Landsbro utanför Vetlanda:

- Det är stora förändringar, det är en tidspress på allting, säger hon till Nyheterna.

De senaste fem åren har det blivit allt svårare för arbetsförmedlarna att förmedla en plats i Samhall åt funktionshindrade, det uppger en klar majoritet av 130 arbetsförmedlare i en enkät som SR har gjort.

De personer som det statliga företaget egentligen är till för, ratas alltså i allt högre utsträckning. Förskjutningen från enkla industri- och monteringsjobb inom Samhall har gjort att det ställs större krav på de som anställs. Nu satsar Samhall på servicetjänster och städning eller industrijobb ute hos företagen och då blir kraven högre. Det konstaterar Evy Henriksson, fackligt ombud för Metall i Vetlanda:

- Känner man att man inte kan utvecklas på grund av sitt handikapp, så passar man ju inte här, säger hon.

Men bilden av att det inte längre finns plats för grövre funktionshindrade hos Samhall stämmer inte, menar Anders Knutsson, regichef på samhall:

- Förra året hade 50 procent av de vi nyrekryterade svåra handikapp, säger han.

Läs mer:

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se
 Tobias Sandblad (SR Kalmar)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".