1 av 2
Trots allt sämre lönsamhet har mjölkbonden Willy Lax framtidstro. Foto: Daniel Rundqvist/SR
2 av 2
Foto: Fritz Schibli/SCANPIX
ny rapport

Allt svårare vara svensk bonde

Lönsamheten för det svenska jordbruket har minskat kraftigt det senaste året. I Jönköpings län funderar många mjölkbönder på att sluta.

Det framgår av årets Lantbruksbarometer, som presenterades i dag. Framför allt är det mjölkbönderna som drabbats hårt och i Jönköpings län funderar många på att sluta. Willy Lax är delägare i en stor mjölkgård utanför Malmbäck och även han har sett intäkterna minska:

- Det har sjunkit rätt drastiskt det sista året. Det betyder att vi delägare inte kan ta ut nån lön nu just nu.

För tio år sedan slog sig Willy Lax ihop med några grannar och investerade i en ny gemensam modern gård med 280 mjölkkor intill Tomtabacken. Men nu är det tufft. Mjölkpriset har sjunkit runt en tredjedel på något år beroende på bland annat svag efterfrågan, men också att svensk-danska Arla betalar i danska kronor och med dagens valutakurser innebär det ytterligare förluster för svenska bönder

Bland de totalt nästan 4 000 bönder, som tillfrågats i LRF:s och Swedbanks lantbruksbarometer, är det i dag bara 30 procent som talar om bra lönsamhet, en halvering på ett år. Störst är raset för just mjölkbönderna och mer än var fjärde mjölkproducent i Jönköpings län räknar med att lägga ner inom tre år. Men samtidigt visar barometern att bondekåren i stort trivs bra med sitt jobb och Willy Lax tror på en vändning:

- Vi har inte gett upp, säger han.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".