För att minska förskrivning av antibiotika rekommenderas att patienter istället får gratis återbesök om infektionen inte självläker. Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX
sjukvården

Återbesök - bra alternativ till antibiotika

Det skiljer mycket mellan landstingen i Sverige, när det gäller att erbjuda fria återbesök till patienter med luftvägsinfektioner.

Tanken är att läkarna ska vara återhållsamma med att skriva ut antibiotika och bör istället erbjuda gratis återbesök om infektionen inte läker ut av sig själv.

Men en kartläggning visar att den här möjligheten bara erbjuds i knappt hälften av alla landsting.

Ett av de landsting som erbjuder gratis återbesök är Jönköpings - men det gäller bara övre luftvägsinfektioner och inom fem dagar.

Den här granskningen har gjorts av Nätverket Strama, som arbetar på regeringens uppdrag för att antibiotika ska användas på rätt sätt.

För att bromsa utvecklingen av resistenta bakterier är det viktigt att stoppa all onödig antibiotikaanvändning. Strama menar att kostnadsfria återbesök för en ny bedömning av de infektionspatienter, som inte får antibiotika vid första läkarbesöket, är en viktig åtgärd. Detta både för att minska risken för onödiga antibiotikabehandlingar och biverkningar. Inom en vecka har många infektioner spontanläkt och ett återbesök blir då överflödigt.

- Vi tror att det är ett bra stöd för doktorerna, som inte behöver känna förväntanskrav på antibiotika från patienten. Patienten kan också känna sig trygg med möjligheten att, om det behövs, få återkomma utan extra kostnader, säger Johan Struwe, överläkare vid Strama.

En kartläggning visar att endast 9 av landets 21 landsting erbjuder fria återbesök inom fem till sju dagar. Dessa gäller för vuxna patienter över 20 år, som inte fått antibiotika vid det första besöket för en luftvägsinfektion och som inte blivit påtagligt bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".