Jan Blennow, vd på Tidaholms Sparbank , som tar över i Mullsjö den 1 juni. Foto: David Svanberg/SR
Mullsjö senast i raden

Swedbank gör sig av med bankkontor

Nyligen blev det klart att Tidaholms sparbank köper Swedbank i Mullsjö. 7000 kunder berörs i den här affären som är långt ifrån den enda i sitt slag.

I spåren av den finansiella krisen har de fristående sparbankerna tagit över allt fler av Swedbanks bankkontor.
– Jag tror vi har möjlighet att se mer långsiktigt, medan Swedbank har krav på att visa snabba resultat, säger Jan Blennow, som är vd på Tidaholms sparbank.

När bankkrisen pågick som värst satt vd:n för Tidaholms Sparbank i intensiva förhandlingar om att ta över Swedbanks kontor i Mullsjö.

För ett par veckor sedan offentliggjordes affären. Prislappen är hemlig, men känt är att Swedbank gjorde en vinst på 46 miljoner kronor när kontoret såldes till Tidaholms Sparbank.

De fristående sparbankerna är självständiga banker, men har ett tätt samarbete med Swedbank. Samarbetet rör allt från fonder och lån till den gemensamma loggan.

På kort tid har de fristående sparbankerna köpt flera Swedbankkontor i landet, Exemplet här i Mullsjö är det senaste i raden. Samtidigt har Swedbank lagt ner kontor, och att låta en fristående sparbank ta över är ofta ett alternativ till att lägga ner den lokala banken.

– Först ska vi sätta oss ner med personalen i Mullsjö, sedan ska vi bli synliga i samhället, säger Blennow. 

Från den första juni tar Tidaholms Sparbank över Swedbanks kontor i Mullsjö. Mullsjöbon Gullbritt Schallin har höga förväntningar på affären:
– Kanske kan man låna pengar till lägre ränta.

Men något sådant kan nye vd:n inte lova.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".