1 av 2
Foto: Henrik Montgomery/PrB
2 av 2
Arbetsförmedlingens chef, Håkan Gustavsson. Foto: Jimmy Karlsson/SR

Varslen sjönk kraftigt i april

För första gången sedan krisen slog till syns nu ljuspunkter på arbetsmarknaden.

Det var i september som antalet varsel fullkomligt exploderade. Och under det senaste halvåret har vi fått vänja oss vid att i genomsnitt tusen länsbor varslat om uppsägning varje månad.

Men april månad ser betydligt ljusare ut, hittills har runt 250 anställda varslats om uppsägning och om inget dramatiskt inträffar blir april den bästa månaden sedan september.

En faktor som bidrar till att antalet varsel minskar är IF Metalls krisuppgörelse. Hittills har anställda på ett par hundra företag i landet gått med på kortare arbetstid och därmed lägre lön.

På åttonde våningen på länsstyrelsen samlades i dag företrädare för samtliga länets kommuner för att diskutera läget på arbetsmarknaden. En av dem som gladdes åt siffrorna från arbetsförmedlingen var Acko Ankarberg Johansson, kristdemokratiskt kommunalråd i Jönköping:

- Vi behöver lite hopp i mörkret.

Men trots de positiva signaler så är läget fortfarande allvarligt och Håkan Gustafsson på arbetsförmedlingen vågar inte säga om den värsta varselvågen nu dragit över länet:

- Jag vågar inte ha en uppfattning om det. Det kan mycket väl vara så att vi har stora varsel framför oss.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".