Dödsolyckorna minskar på riksväg 40

Det verkar som om trafiksäkerhetsåtgärderna på riksväg 40 har gett resultat. Under årets sju första månader har bara en person omkommit på riksväg 40 mellan Jönköping och Göteborg.
2002 omkom 12 personer på vägen under året, enligt Statens institut för kommunikationsanalys. Efter olycksanhopningen 2002 och en het debatt om riksväg 40 som en av de verkligt farliga vägarna, slutade Vägverket att vänta på att få bygga motorväg mellan Borås och Jönköping och satte igång med en lång rad mindre åtgärder för att höja trafiksäkerheten. Man har skapat vänstersvängfält, satt upp nya varningsskyltar och sänkt hastigheten på vissa sträckor mellan Ulricehamn och Borås och dessutom satt upp fast monterade kameraskåp för att avslöja fortkörare, s k plåtpoliser. Sedan i somras är Vägverket också igång med att sätta upp mitträcken mellan Ulricehamn och Jönköping samtidigt som man inför omväxlande två resp. ett körfält i varje riktning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".