Sanja Lesic är en av få människor med utländsk bakgrund som har en plats i styrelsen för ett kommunalt bolag. Foto Jimmy Karlsson, SR Jönköping
Kommunala styrelserna

Total svensk majoritet

Länsbor med utländsk bakgrund är i stort sätt helt utestängda från styrelserummen i länets kommunala aktiebolag. Bara nio av 670 har en annan bakgrund än svensk.

Nyheterna granskar de kommunala bolagens sammansättning, och förutom att få är kvinnor, är människor med utländsk bakgrund dåligt representerade.

En av få som trots allt fått förtroendet är Socialdemokraten Sanja Lesic, som sitter styrelsen för kommunala bostadsbolaget Vätterhem i Jönköping.

-Ingen ska känna sig utanför, varken gammal, ung eller människor med utländsk bakgrund. Det är en nackdel för demokratin, säger Sanja.

När man bläddrar bland namnlistorna över styrelseledamöterna i Jönköpings läns kommunala bolagsstyrelser är personerna med utländsk bakgrund lätträknade. Det finns bara nio stycken på 670 platser. Det blir drygt en procent.
Och kunskapen om hur en stor del av befolkningen tänker och vilka behov de har finns inte då, säger Sanja Lesic.

-Det är svårt för människor som inte kan sätta sig in i olika gruppers situation att ta beslut.

Ulrika Johansson arbetar som chef på den enhet hos Diskrimineringsombudsmannen, DO, som jobbar med analys av och information om diskriminering i samhället.

Hon är kritisk till att så få sitter på beslutande poster och uppmanar de politiska valberedningarna i kommunerna att ta del av den forskning som finns.

-Det här är ett demokratiskt problem. Vi bör ju kunna ställa högre krav på offentlig verksamhet, säger Ulrika Johansson.

I Jönköpings län har nästan 16 procent av invånarna utländsk bakgrund. Men det finns alltså bara nio namn i kommunala bolagsstyrelserna.

-Dörrarna till styrelserummen måste öppnas för alla, säger Sanja Lesic.

-De måste visa att de nya att de är välkomna också och att man tillåts ställa dumma frågor innan man lärt sig organisationen

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".