I vilken liga kommer HV71-spelarna jubla framöver? (arkivbild: Scanpix)
ishockey

HV71 hotar lämna elitserien

HV71 och fyra andra elitklubbar har sagt upp avtalet med Svenska Hockeyligan. De hotar lämna elitserien och bilda en ny liga med ryska lag.

HV71 kan komma att byta Brynäs och Modo mot Dynamo Minsk och CSKA Moskva.

– Vi ser att vi blir åderlåtna på våra bästa spelare. Produkten hockey känner vi att vi måste utveckla och då känner vi att vi kanske måste utveckla den på ett något annorlunda sett. Vi har ett hot, dels från väster där de tar våra unga spelare till NHL, dels från öster med många spelare som går dit, säger Hans-Göran Frick, ordförande i HV71.

Ett rejält hockeybråk har startat i Sverige sedan fem elitföreningar sagt upp ett avtal med Svenska Hockeyligan.

– För mig kommer det inte överraskande, då det surrats ganska länge i hockeykretsar om att det här är på gång, säger Dag Larsson, som tidigare varit sportchef i just HV71.

HV71, Färjestad, Linköping, Frölunda och Djurgården har sagt upp ett så kallat aktieägaravtal med Svenska Hockeyligan.

Officiellt för att de inte vill skriva under ett nytt femårigt tv-avtal, som hockeyligan ville få till.

– Tv-avtalet har elitserieföreningarna bråkat om i flera år, redan för nio-tio år sedan hotade de med att man skulle gå ur hockeyligan, men den här gången tror jag det är lite mer allvar bakom, säger Dag Larsson.

Enligt de övriga sju klubbarna vill utbrytarklubbarna i stället försöka få ihop en ny liga tillsammans med bland annat den ryska KHL-ligan.

– Det är en tråkig utveckling, men nu har de ju inlett det här arbetet och jag tror inte de kommer ge sig förrän de genomfört det här, säger Dag Larsson.

– Jag vill inte utesluta någonting. Det är en utveckling som går väldigt fort. Det är klart att vi också måste vara med och söka oss till de internationella miljöerna för att konkurrensutsätta vår produkt och därigenom utveckla den, så jag utesluter varken det ena eller det andra, säger Frick.

Det pågår en utredning, NT-utredningen, om hockeyns framtid. I den har de fem föreningarna varit starkt drivande. Utredningen, som pågått sedan i höstas, beräknas vara klar först till årsskiftet.

”SHL och elitserien ska drivas vidare med tolv deltagande elitlag. Om ett antal klubbar lämnar SHL kommer andra svenska klubbar inbjudas, för att med det svenska seriesystemet som grund, delta i den högsta divisionen” skriver de sju övriga klubbarna i ett gemensamt uttalande.

Spelschemat för 2009-10 ligger fast, men redan till säsongen 2010-11 kan elitserien vara utan fem av toppklubbarna.

David Westh
david.westh@sr.se

TT

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".