1 av 2
2 av 2
LarsÅke Magnusson (KD) är kommunalråd i Gnosjö.

Gnosjö tvingas spara miljoner

Under många år har Gnosjö kommun stått, mer eller mindre, opåverkat av konjunktursvängningar. Nu har dock även ”småföretagarnas Mecka” drabbats av krisen och kommunen tvingas göra sig av med anställda.

Det som skulle vara ett plus riskerar att under 2010 bli ett rejält minus. För att spara 13 miljoner kronor ska Gnosjö kommun bland annat erbjuda 25 anställda förtidspension.

– Vi har sett en nedgång i konjunkturen, som slagit över hela linjen. Tidigare konjunkturnedgångar har handlat om olika branscher och då har det varit väldigt flexibelt i småföretagandet i Gnosjö, det har gjort att man klarat sig bra. Den här gången har det slagit över alla branscher och det har gjort att man inte kommit ut till något nytt jobb utan arbetslöshet är lite långvarigare, säger kommunalrådet LarsÅke Magnusson.

Tidigare har Gnosjö, med sitt småföretagande och sin Gnosjöanda, stått i stort sett oberörda när konjunktursvängningar dragit över Sverige.

Men nu har alltså krisen slagit till ordentligt även i Gnosjö - arbetslösheten har skenat och skatteintäkterna minskat.

Nu måste kommunen spara 13 miljoner kronor för att få ihop det 2010. Det kommer att drabba verksamheterna, framför allt skolan.

25 kommunanställda kommer att erbjudas förtidspension för att klara av sparkravet. Nappar de inte väntar regelrätta varsel.

– Det känns inte bra, absolut inte. Men den här lösningen känns ändå smakfullare än att göra uppsägningar enligt LAS och turordningen, säger Magnusson.

– Jag har hört signaler ute i näringslivet att de inte ser samma varselintensitet nu och jag hoppas att det här är enda och sista tillfället vi behöver ta till det här.

David Westh
david.westh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".