Få studenter flyttar tillbaka till länet

I Jönköpings län är det bara 46 procent som flyttar tillbaka till länet eller stannar inom länet när de tagit examen på en högskola.
Det är betydligt färre än i landet som helhet. Rikssiffran är nämligen 64 procent. Det visar en rapport från Glesbygdsverket som idag överlämnas till regeringen. Till länets kommuner är det mycket få som väljer att återvända. Gnosjö och Mullsjö är de kommuner i länet som minst antal högskolestudenter flyttar tillbaka till - knappt 20 procent. Därefter kommer Vetlanda med 25 procent. Flest återvänder till Jönköping - nämligen 46 procent - och även Sävsjö och Tranås har med 37 procent relativt många återvändare. Generellt sett är det fler kvinnor än män som återvänder till eller är kvar i hemkommunen efter examen. Stockholm har det högsta antalet återvändare med 85 procent och lägsta siffran har Kronobergs län där 41 procent av de examinerade stannat kvar eller återvänt inom tre år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".