åklagaren om mutdomen

"Domen är banbrytande"

I dag kom beskedet att hovrättens dom mot de mutdömda läkarna står fast. Åklagaren menar att domen kommer att leda till skärpta regler och större vaksamhet inom vårdsektorn.

Högsta domstolen tar inte upp fallet med läkarna, som dömts för att ha skaffat pengar från läkemedelsbranschen för att deras personalgrupp på länssjukhuset Ryhov skulle kunna åka på studieresa.

Därmed står hovrättens dom, där båda läkarna dömdes till dagsböter, fast.

Statsåklagare Nils-Erik Schultz, som drivit målet är nöjd:

- Jag känner en tillfredställelse, eftersom den här utredningen var den första i sitt slag i den här branschen, säger Schultz till Nyheterna.

- Domarna har följts noga i branschen och nu kommer man troligen att vara mer vaksamma över vilket inflytande som läkemedelsföretag, och som i det här fallet transplantatföretag, har över vårdsektorn.

2003 tog de två läkarna emot totalt 64 000 kronor från sju olika läkemedelsbolag för en Prag-resa för de anställda.

Efter att Sveriges Radio Jönköping avslöjat resan och hur den finansierats, beslutade statsåklagaren vid Riksenheten mot korruption att åtala tre läkare och fyra anställda vid några av leverantörerna. De friades i tingsrätten, men hovrätten ändrade domen och menade att två av läkarna blev mutade. Läkarna gick vidare till Högsta domstolen, men i dag meddelades att man inte kommer ta upp målet.

Läkarna döms därför att betala 33 000 respektive 15 000 kronor i dagsböter.

Domen är den första i sitt slag. Sedan målet inleddes har reglerna i branschen redan skärpts - men åklagare Nils-Erik Shcultz tror ändå att domen är viktig och han utesluter inte att det kan komma fler åtal framöver.

Läs mer:

Anna-Karin Front
anna-karin.front@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista