länet

Majbrasan blir mindre i år

Ikväll kommer eldarna tändas runt om i länet. För trots att det är torrt ute så finns det inget totalt eldningsförbud. Men brasan, den får kanske inte vara lika pampig som vanligt.

Men brasorna blir nog mindre än vanligt och fyrverkerier kanske det inte blir alls.

I exempelvis Tranås får inga eldar vara över en kubikmeter stora. För en liten brasa är betydligt säkrare än en stor, säger räddningschef Bertil Fång.

– Du får ju inte samma värmeutveckling på långt när. De här stora högarna utvecklar ju betydligt mer värme och högre upp och det är större risk att det flyger iväg. Det är ju betydligt lättare att släcka den lilla brasan, säger Bertil Fång.

I Stadsparken i Jönköping, precis som på så många andra platser, kommer man att sjunga in våren i kväll. Här ligger också ris som ska bli en brasa.

Men på flera håll andra håll i södra och västra Sverige är det nu så torrt att man infört totalt eldningsförbud och det betyder att kvällens valborgsmässoeldar kommer att lysa med sin frånvaro där.

I Jönköpings län finns inget eldningsförbud eftersom torkan, enligt SMHI:s beräkningar, inte är riktigt lika svår här.

Däremot uppmanar kommunerna till försiktighet. I Tranås, liksom i Värnamo, vill man att man håller sig till små eldar på max en kubikmeter ris eller ved och fyrverkerier är direkt olämpliga, enligt kommunernas information.

I Tranås har man förbjudit flera sådana, men givit tillstånd till ett vid Sommens camping, säger Bertil Fång.

Den som ändå tänder en majbrasa ska tänka på att det kan få rättsliga följder om det går galet.

– Det är så att man alltid har ett personligt ansvar för vad man gör. Man måste se till att den är liten, att man har släckutrustning, att man har kontroll och att man har en organisation runt omkring så att man, om det händer någonting, kan släcka snabbt ,säger Fång.

Maria Rymell
maria.rymell@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".