Storbank vill ha 700 miljoner av Rörvik

Många fordringsägare riskerar att förlora pengar i spåren av den rekonstruktion som skogskoncernen Rörvik Timber i går lämnade in till tingsrätten i Jönköping.

Den börsnoterades sågverkskoncernen Rörvik Timber med 600 anställda har hamnat i akut ekonomisk kris. Vid ett extra styrelsemöte i går beslutades om rekonstruktion. Största fodringsägare är Nordea, enligt den ansökan som lämnats in till tingsrätten har bankjätten fordingar på runt 700 miljoner kronor.

Genom rekonstruktionen hoppas Rörvik undvika konkurs. Det vanliga vid rekonstruktioner är att fodringsägarna får nöja sig med att bara få en mindre del av sina fodringar betalda. Men vad som kommer hända i Rörvikfallet är ännu inte klart. Och Börje Andersson, vd på Ackordcentralen i Göteborg, hoppas framför allt för de anställdas skull att rekonstruktionen leder till att bolaget lever vidare.

- Sen om nån jättestor fordringsägare inte får fullt betalt, det må man leva med, säger han.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista