1 av 2
2 av 2
Piratpartiet i Jönköpings kommun, med Anders Grandt i spetsen, planerar just nu hur deras manifestation ska se ut. Foto: Jimmy Karlsson/SR
länet

Piratpartiet på marsch i morgon

Första maj är inte längre bara arbetarnas dag. När de röda fanorna hissas mot förstamajhimlen i morgon får de konkurrens av flaggor med andra färger.

Första maj har blivit en dag där även andra partier väljer att föra fram sitt budskap.

Piratpartiet i Jönköpings kommun är ett av de partierna. Ledaren där, Anders Grandt, planerar just nu hur deras manifestation ska se ut:

- Det kommer gå ut utskick till aktivister och medlemmar, säger han.

Första maj har ju traditionellt sätt varit arbetarrörelsens dag, ända sedan i slutet av 1800-talet. Men de senaste åren så har den röda dagen i almanackan bleknat på många håll i Sverige och till viss del också bytt färg.

Samtidigt som leden i de socialistiska demonstrationerna blivit allt glesare så har andra partier gjort anspråk på dagen. Förra året anordnade ju Centerpartiets ungdomsförbund ett förstamajtåg i samband med deras årsstämma i Jönköping. Något som väckte starka känslor bland socialdemokraterna i kommunen.

I år har Jönköpings socialdemokrater själva öppnat de egna leden. Under parollen ”vi som vill byta Regering” välkomnar dem alla som vill se ett regeringsskifte nästa år, in i Socialdemokraternas demonstrationståg, berättar kommunalrådet i opposition i Jönköpings kommun, Elin Lagerqvist:

- Jag tycker det är viktigt att alla som är ilska och upprörda över orättvisor kan få uttrycka det, säger Lagerqvist till Nyheterna.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".