Fler konton har tömts

Hundratusentals kronor har försvunnit från olika konton här i länet den senaste tiden. Flera personer har blivit utsatta för kortbedrägerier, så kallad skimning.

– Det är lite obehagligt, det blir en massa arbete med det. Jag upptäckte det på kontoutdraget, det var summor jag inte kände igen - det var sjutusen säger Benny Stålkrantz. Han och hans fru Elisabeth är några av alla som drabbats de senaste veckorna.

– Jag tycker också det är obehagligt, nu titar jag extra noga - rycker och tittar så inget är instoppat där man ska stoppa in kortet säger Elisabeth.

Benny och Elisabeth är inte ensamma om att ha drabbats av så kallad skimning.

Den här typen av kortbedrägeri har drabbat ovanligt många personer i länet den senaste månaden , det säger Anders Hedberg som är spaningssamordnaren på polisen.

– Om vi går tillbaka en månad så har det ökat. Vi har nog haft ett gäng, som kan det här, som varit i Jönköpingstrakten. Vi uppskattar att det är mellan 20 och 30 målsäganden som drabbats, det handlar om variarande summor från 1 000 kronor och upp mot 15 000 kronor säger Hedberg.

Genom att manipulera kortläsare och uttagsautomater har gärningsmännen lyckats stjäla hundratusentals kronor från olika länsbors konton.

Flera butiker i Jönköping har utsatts på olika sätt. Både på till exempel Plantagen och Intersport i Jönköping har kortläsare försvunnit och som vi berättat tidigare beslagtog polisen en skimningsutrustning på Ikea för drygt två veckor sedan.

Polisen har inte lyckats gripa någon ännu men ser ett tydligt samband efter att ha gått igenom den övervakningsfilm som fanns på Ikea.

– Den ger oss viss information om hur det här går till, dels att kortläsare byts ut eller att man sätter dit något över säger Anders Hedberg på polisen.

Pernilla Arvidsson
pernilla.arvidsson@sr.se