Socialdemokraternas första majdemonstration i Huskvarna, där partisekreterare Ibrahim Baylan talade.
första majdemonstrationerna

Jobben i fokus i Huskvarna

Röda fanor och plakat med önskan om en ny regering. Första maj-tågen i länet har börjat sina marscher, några redan i förmiddags medan andra startar sent på eftermiddagen.

– Det är ett sätt att samla arbetarrörelsen och kunna påvisa saker som vi tycker vi vill vara med och förändra, säger Britt-Marie Glad som är ordförande för Socialdemokraterna i Huskvarna.

I just Huskvarna har tåget blir tåget lite speciellt i år, eftersom många hundra varslats från stadens största arbetsgivare de senaste månaderna och det är just jobben som kommer att vara i fokus den här dagen.

– Jobben kommer givetvis vara det huvudsakliga, men har vi många andra som drabbats av neddragningar som varit under den här regeringen säger Glad.

– Jag ville komma hit, inte minst för att jag vill uppmärksamma den situation som många människor - allt för många människor - har. Det görs ingenting för att förhindra att så många människor sägs upp säger Ibrahim Baylan, partisekreterare i Socialdemokraterna, som talade i Huskvarna.

Det är en pressad Socialdemokrati som demonstraerar idag, första maj.

Pressade dels av dåliga opionssiffor, idag kom en undersökning som visar att Socialdemokraterna forstätter att tappa stöd hos väljarna.

Dels av att 30 fackliga ledare kräver partiledaren Mona Sahlin och LO:s Wanja Lundby-Wedins avgång.

Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan förstår frustrationen men vill rikta den åt annat håll.

– Det är väldigt viktigt att förstå att det finns en enorm frustration i arbetsrörelsen idag men jag tror det är viktigt att vi riktar den mot det håll som förtjänar den, nämligen mot den borgliga regeringen som bestämmer i landet.

Kjell Ahlkvist
kjell.ahlkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".