Fredrik Nyström. Foto: David Svanberg

Blomstande tider för handelsträdgårdar

Den senaste tidens vackra väder har lett till att det är full aktivitet i trädgårdarna . Någon lågkonjunktur märks knappast hos länets handelsträdgårdar.

- Vi var lite oroliga innan säsongen startade att vi köpt på oss för mycket, men vi har inte märkt någonting av lågkonjunkturen, snarare tvärtom, säger Fredrik Nyström som arbetar på Nyströms Trädgård utanför Jönköping.

På handelsträdgården strax utanför Jönköping är det fullt med folk, och bland buskar och småträd trängs kunderna. Det ovanligt varma vädret den senaste tiden har fått fart både på växter och trädgårdsentusiater.

- Vi åkte förbi här på väg ut till sommarstugan, säger Birgitta Gustafsson och Sören Pettersson, som har korgen full med växter som snart ska ner i jorden.

Nyströms trädgård är en av länets större handelsträdgårdar, och här är det långt ifrån lågkonjunktur. Försäljningen under april var 20 procent högre i år jämfört med förra året. Men det inte bara det vackra vädret som ligger bakom ökningen säger Fredrik Nyström:

- Ungdomar vill odla. Man köper lite morötter eller blåbärsplantor till barnen. Det är helt enkelt ett odlingsintresse som ökar.

Visserligen är så varmt och torrt att många trädgårdsexpeter här önskar sig regn. En av kunderna här, Jan Bjärkeli, tror att en del är lite väl ivriga med att få sätta spaden i jorden:

- Man får stilla sig lite för det kan ju bli bakslag. En del har sått i sina land redan men jag tror man ska vänta lite till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".