1 av 5
Ett av raden av meddelanden från män som vill köpa sex. Foto: Peter Jernberg/SR
2 av 5
3 av 5
Många hörde av sig till "Lina".
4 av 5
5 av 5
Trots förbudet

Många vill köpa sex

Trots att det är förbjudet, finns det ett stort intresse för att köpa sex i Jönköpings län. När SR Jönköping lade ut en annons på internet under täcknamnet Lina och erbjöd sexuella tjänster för pengar, fick vi över 100 samtal på en vecka.

Det var under slutet av 90-talet som sexköpslagen infördes i Sverige. Det blev förbjudet att köpa, men inte att sälja sex.

Men det tycks inte stoppa sexköparna, för intresset för att köpa sex är stort. I mitten av april lade vi ut en annons på två vanliga så kallade eskortsidor på internet. Vi kallade oss Lina och beskrev ”Lina” som en blond tjej från Jönköping, med formerna på rätta ställena, som erbjöd sköna stunder. Pris efter tjänst.

Det tog sju minuter efter att annonsen låg ute, innan samtalen, mejlen och sms:sn började att rasa in.  

På en vecka fick vi över 120 samtal från 40 olika nummer. Dessutom 13 mejl och 29 SMS. Så här skriver några av männen i sina sms:

”Hej, har du tid för mig i Jönköping på onsdag?”

”Hej, såg din annons. Hur mycket tar du för 30 minuter. Kan du sms:a bild? /nicke.”

”Hej, tänkte en träff torsdag. SMS:a när jag kan ringa, har svårt att ta samtal.”

”Hej, vad kostar en timme hos dig?”

”Kommer till Jönköping nästa vecka. Vill ha 30 minuter med hångel, slick och sug men utan samlag. Suger du med kondom? Är 1000 kronor ok? Kram Ola”

”Hej, kan du i dag en timma?”

”Nyfiken på vad du gör och vad det kostar /torbjörn”

”Jag är i behov av en erotisk laddad träff med en vacker tjej, en halvtimma eller en timma.”

”Har du bilder på dig. Vad kostar en träff?”

”Vad kostar en timma med vanlig sex hos dig?”

Vilka är det som ringer och vill köpa sex då? Ja, när vi granskar de telefonnummer som ringt, handlar det om män i alla samhällslager. Här finns direktören från storstaden som tjänar en miljon och som då och då besöker Jönköping, en högt uppsatt chef på ett statligt verk i Jönköping som ringer från sin tjänstemobil ihärdigt, en äldre man med förtroendeuppdrag i frikyrkligt ägda företag i en större stad utanför länet, den 35-årige frånskilde tvåbarnspappan som inte köpt sex förut, affärsmannen som bor på hotell i Hjo och vill ha en skön kväll, en delvis arbetslös man på landsbygden, den gifte mannen med flera barn och medelinkomst, osv.

Många samtal kommer från företagsmobiler, bland annat i Värnamo, Eksjö, Sävsjö och Jönköping för att boka hemliga och olagliga sexmöten.

När vi ringer tillbaka till några av männen som vill köpa sex av Lina i Jönköping, och avslöjar vilka vi är som ligger bakom annonsen, vill ingen framträda med namn, men männen säger att sexköpslagen inte avskräcker dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".