Värnamo

Lyckad integrationsidé sprids vidare

Omkring 25 invandrarfamiljer kommer in i det svenska samhället med hjälp av svenska värdfamiljer. Projektet heter Värnamo Internationella vänner och är så lyckat att det nu sprids till flera grannkommuner.

– Vi har fått jättestor respons från alla inblandade; den största fördelen är att vi skapar mötesplatser, säger Peter Lagerman, som är projektledare.

För tre år sen bildades Värnamo Internationella vänner. Tanken var att varje nyinflyttad invandrare i Värnamo kommun, som ville, skulle få en svensk värdfamilj.

Hittills har omkring 25 invandrarfamiljer velat lära sig vad som brukar kallas den ”svenska koden”, det vill säga hur svenska samhället fungerar. Kommunala pengar, drygt 700 000 kr, har betalat projektet genom kommunstyrelse och medborgarnämnd.

Studieförbundet Vuxenskolan tillsammans med Svenska kyrkan, Röda Korset och invandrarbyrån har varit styrgrupp, även om värdfamiljerna kommit från fler föreningar och kyrkor.

Det mesta har skett helt ideellt. Projektet har varit så lyckat så nu sprids idén även till grannkommunerna kan projektledare Peter Lagerman berätta:
– Gislaved kör från och med i år och vi hoppas även på Gnosjö och Vaggeryd.