Övertiden ökar

Övertiden för industritjänstemännen inom SIF har ökat med 15 procent första halvåret i år, jämfört med samma period förra året.
Anders Albertsson, regionchef för SIF i länet ör oroad över utvecklingen. -Övertid är något man ska ta till när det är något utöver det vanliga, men som det är idag krävs det övertid för att människor ska hinna med sitt ordinarie arbete, säger han. Exakt vad ökningen beror på vet inte Anders Albertsson, men det kan hänga ihop med att företagen inte vågar nyanställa. Produktionen går för fullt. Men orderböckerna är inte lika fulla som förra året. Och det här gör att företagen låter sina anställda jobba övertid istället för att anställa fler. I IT-branschen är det vanligare med övertid än i övriga branscher. SIF försöker nu föra en dialog med arbetsgivare och varna för att låta anställda jobba övertid för på sikt är det inte bra för medlemmarna menar Anders Albertsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".