Hälsosamtal för att stoppa barns övervikt

Landstinget vill i framtiden införa så kallade hälsosamtal med föräldrar på samtliga barnavårdscentraler för att komma åt överviktsproblemet bland barn.
Anledningen är att det ofta är barn med överviktiga föräldrar som har svårt att hålla vikten. Hälsosamtal genomförs sedan år 2000 på flera barnavårdscentraler. Än har ingen omfattande utvärdering gjorts men resultaten har ändå varit positiva. Uppslutningen är god och enligt den barnavårdspersonal som Nyheterna pratat med upplevs samtalen som ett sätt att både kunna stötta och fånga upp föräldrar som på något sätt har problem. Målsättningen i Landstingets nya vårdprogram är att hälsosamtal skall genomföras på samtliga barnavårdcentraler i framtiden. Men det viktiga är att inte enbart koncentrera sig på viktproblem utan se över hela familjens vanor och hälsa vid de här samtalen. Det menar Hans Lingfors som är forskare vid Landstingets forsknings- och utvecklingsenhet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".