Ett av raden av meddelanden från män som vill köpa sex. Foto: Peter Jernberg/SR

Få åker fast för sexköp

Trots att det tycks vara ett stort intresse för att köpa sex i Jönköpings län, är det få som åker fast för brott mot sexköpslagen.

När Nyheterna lade ut en fejkad annons på flera så kallade escortforum på Internet under namnet Lina från Jönköping, ja då fick vi på bara en vecka över 120 samtal från 40 män som vill köpa sexuella tjänster. Intresset var stort, trots att det sedan tio år tillbaka är förbjudet att köpa sex.

Sexköpen sker helt öppet på nätet, männen som ringer använder sökbara telefonnummer och signerar e-post och SMS med sina namn. I Jönköpings län finns flera kvinnor som säljer sex, annonserna på forumen kommer både från Jönköping och från Höglandet.

Få köpare som åker fast
Polisen har på Nyheternas uppmaning tittat fem år tillbaka i sina register utan att hitta ett enda fall. Åklagaren kan på rak arm bara minnas ett enda fall sedan lagen infördes och det var i samband med en kopplerihärva för några år sedan i Värnamotrakten. Sedan finns ingenting och det är beklagligt, tycker vice chefsåklagare Stefan Edvardsson.

- Det borde vara bra om man lade mer resurser på den här typen av brott, säger Stefan Edvardsson.

Svårt att bevisa
Polisen i Jönköpings län säger att dem inte lägger så mycket resurser på sexköpslagen. Det finns ingen som jobbar enbart med detta. Orsaken är att det svårt att bevisa att ett sexköp har skett eftersom varken säljare eller köpare vill berätta.

Dessutom har sexköp ungefär samma straffpåföljd som snatteri och då väljer polisen hellre att satsa på grövre brott.

- Det är otillfredsställande, men samtidigt så förstår jag polisen som lägger resurserna för de grövre och grövsta brotten.

Trots att så många ringde på våra annonser, är sexköp inget stort problem i Jönköpings län, det hävdar Jan Tengbro som är chef för polisens underrättelseverksamhet.

- Vi har inte en stor frekvens i länet och därför har vi inte prioriterat problemet.
Men visar inte Nyheternas undersökning på att problemet är större än vad ni tror?
- Skulle vi lägga mer resurser på det, skulle vi kanske hitta fler förövare.
Kommer ni att göra det?
- Det vet jag inte. Vi vill ha in information.
Men låter inte det lite passivt från polisens sida?

- Det kan det göra, men det är trots allt vår utgångspunkt, säger Jan Tengbro.

Läs mer:

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista