Militär i Eksjö dömdes för grov förskingring

Den före detta militär som stått inför rätta i Ekjsö för att ha förskingrat över 700 000 kronor från en förening på regementet dömdes i dag för grov förskingring. Han döms till villkorlig dom med samhällstjänst och till att betala tillbaks pengarna.
Det var strax efter att mannen blivit vald till kassör i föreningen som han började ta ut pengar ur kassan för egen del. I tingsrätten berättade han att tanken från början var att låna från föreningen. Han hade nämligen en del dyra gamla lån. Genom att betala dem med föreningens pengar och på så sätt låna från föreningen istället skulle han få ordning på sin privatekonomi. Men han betalade aldrig tillbaks pengarna. Istället lånade han mer och mer. Först med avsikt att betala tillbaks men sedan föträngde han hur mycket han hade tagit från föreningen. I takt med att situationen blev allt mer ohållbar manipulerade han också med bokföringen för att dölja vad han gjort. Men ju mer pengar det handlade om desto svårare blev det att dölja förskingringen. När bubblan till sist sprack hade han tagit ut över 700 000 kronor. Eftersom mannen sedan tidigare är ostraffad och domstolen dessutom inte tror att han kommer att begå fler brott i framtiden så får han en villkorlig dom med samhällstjänst. Han ska samtidigt betala tillbaks de förskingrade pengarna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".