EU-valet

Lågt intresse när SD besökte Jönköping

I dag fanns Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i Jönköping för att förklara varför man ska rösta på ett parti som inte vill att Sverige är med i EU. Men intresset var lågt bland Jönköpingsborna.

Sverigedemokraterna är ett av de mindre partier i Sverige som enligt opinionsmätningarna inte har någon större chans att komma in i EU-parlamentet.

Ändå försöker partiet dra vinning av det EU-motstånd som eventuellt kan finnas:

- Det kan innebära att vi kan, tillsammans med andra EU-kritiska partier runtom i Europa, förändra unionen inifrån, sade Jimmie Åkesson.

Värnamo, Tranås, Eksjö och Jönköping är några av de platser där Sverigedemokraterna håller torgmöten i veckan.

Möten som man knappt har annonserat ut - eftersom man inte vill riskera att det kommer demonstranter dit.

Men varken några skeptiker eller några entusiaster syntes till vid Sverigedemokraternas möte på Hoppets torg i Jönköping idag. Det var inte många som stannade för att lyssna. Även i opinionsmätningar har intresset för partiet varit svalt - mellan en och en halv och två procent av rösterna har partiet fått - och så här kommenterar partiledaren Jimmie Åkesson siffrorna:

- Junilistan underskattades kraftigt i opinionsundersökningarna vid förra valet men fick 15 procent på valdagen. Jag tror att vi också ligger högre än vad opinionssiffrorna visar.

Mattias Sundler
mattias.sudler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".