SR lade ut en annons på en eskortsida och fick över 100 samtal från män som ville köpa sex. Foto: Peter Jernberg/SR
efter sr:s granskning

Politiker kräver strängare straff för sexköp

Nu kräver flera politiker i länet att lagen skärps för att stoppa sexköp. I dag är straffet för sexköp på samma nivå som vid snatteri.

Nyheternas rapportering om det stora intresset i länet för att köpa sex, trots att det är förbjudet, har fått flera politiker att reagera.

Fem riksdagsledamöter från länet från olika partier kräver eller kan tänka sig att höja straffet för den som åker fast för sexköp.

Straffet för sexköp är ungefär detsamma som för snatteri, det kan maximalt ge sex månaders fängelse, men stannar ofta vid böter. Som Nyheterna berättade tidigare i dag är det en orsak till att polisen inte prioriterar den här typen av brott. Det har bara varit något enstaka fall i länet på senare år.

Inte heller har polisen i länet sökt de extrapengar som finns hos Rikspolisstyrelsen för bekämpning av prostitution - man prioriterar helt enkelt inte brott med låga straff.

Nyheterna har ringt runt till fem riksdagsledamöter från länet, varav fyra sitter i justitieutskottet. Samtliga kräver eller kan tänka sig hårdare straff. Socialdemokraten Margareta Persson från Jönköping sitter i justitieutskottet och vill se över straffskalan. Vänsterpartisten Alice Åström från Vaggeryd kan tänka sig högre straff om det underlättar för polisen.

Centerpartisten Annie Johansson från Värnamo, ersättare i justitieutskottet, vill ha höjda straff, mest för att få polisen att arbeta med det här.

Moderaten Helena Bouveng från Vetlanda vill införa  rubriceringen grovt sexköp med höjd straffskala. Magdalena Andersson från Jönköping är också moderat och leder moderatkvinnorna:

- Det är ganska meningslöst för polisen att lägga ned arbete, när de vet att det inte ger mer resultat än lite böter, säger hon till Nyheterna.

Sexköpslagen ses just nu över, en utredning beräknas vara klar om ett år och innan dess vill justitieminister Beatrice Ask inte säga något om straffskalan:

- Jag vill se utredningens resultat först.

Läs mer:

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se
Sofia Boo vid SR Sjuhärad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista